Alle veier fører til eiendom. Om «Fornebuskatten» og omstridte eiendomsrelasjoner - Trine Olsen Møgster (Norsk Antropologisk Tidsskrift)
Fornebu er i dag Nordens største transformasjonsområde der byutviklingen foregår på privateid grunn. Dette gir godt grunnlag for å se nærmere på hva privat eierskap gjør for byuviklingen. Det empiriske materialet; striden om «Fornebuskatten» og de omstridte eiendomsrelasjonene, gir mulighet til å rette et kritisk blikk på de siste tjue års markedsdreining av eiendom og åpner for en grundigere diskusjon om endringer i eiendomsforholdene i Norge og dens betydning for utviklingen av fremtidens byer. Artikkelen er del av et større prosjekt som setter søkelys på relasjonene mellom innbygger, private grunneiere og kommune i en byutviklingskontekst i Norge i dag. Det denne artikkelen vil se nærmere på er hvordan endringene eller forskyvningene i hvem som eier og hva som eies, samtidig forskyver og omdanner relasjonene mellom innbygger, utbygger og kommunen. I artikkelen fremholder jeg at Norge er et eiendomspolitisk «anderledesland», kjennetegnet av en sterk selveierorientering og en omfattende deregulering. Forankret i et felleskapsorientert ideal om privat eiendom og ute av synk med nye former for kapitalistisk transformasjon forskyves makt, mandat og ressurser, samtidig som fravær av refleksjon om og forståelse av disse endringene er et fellestrekk delt av storparten av aktørene som deltar i den byutviklingen som pågår.