2,4-Dimetilpirol’ün Başak Yanıklığı Hastalığı Etmeni Fusarium culmorum’un Üzerine Etkilerinin İncelenmesi - Özlem SEFER; Emre YÖRÜK; Elif Sedef DEVELİ; Ayşe Server SEZER; Zeynep KONUKCU (International Journal of Secondary Metabolite)
Bitki patojeni Fusarium culmorum dünyada ve ülkemizde tahıllar üzerinde kök çürüklüğü ve başak yanıklığı başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Bu çalışmada F. culmorum ile mücadele kullanılabilecek yeni ve potansiyel bir ajan olarak 2,4-Dimetilpirol’ün patojen üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla farklı konsantrasyonlarda 2,4-Dimetilpirol (0, 0.5, 1, 2 ve 4 mg mL-1) uygulanmış F. culmorum 20F izolatında artan konsantrasyonlarda doğrusal büyüme oranındaki (DBO)  değişim incelenmiş ve kontrol ve deney grupları arasında anlamlı bir düşüş olduğu görülmüştür. Ayrıca seksüel üreme ve hücre çeperi bütünlüğünden sorumlu Mgv1 geninin anlatımı gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (k-PZR) ve ters transkripsiyon PZR (RT- PZR) ile incelenmiştir. Deney gruplarında kontrol gruplarına göre Mgv1 geni için 5.21±0.05x102 kat artma saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre 2,4-Dimetilpirol’ün, F. culmorum türünde potansiyel bir antifungal etkili ajan olabileceği gösterilmiştir. İleriki çalışmalarda bu ajanın tarladaki fungal biyokütlenin ve toksin üretiminin azaltılmasını sağlayarak hastalık ile mücadelede yeni bir yaklaşım olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.