FRANSIZ DÖRDÜNCÜ CUMHURİYETİ’NDE SİYASAL YAPI VE DIŞ POLİTİKA: SÜVEYŞ KRİZİ’NE GİDEN YOLDA FRANSA’NIN İSRAİL POLİTİKASI - Çınar Özen; Nuri Yeşilyurt (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu makale, Fransız Dördüncü Cumhuriyeti’nin siyasal yapısının dış politika üzerindeki etkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu analizi, Süveyş Krizi’ne giden yolda Fransa’nın İsrail’e karşı izlediği politika üzerinden yapmaktadır. Fransa’nın bu krizde kritik bir rol oynadığını savlayan makale, Paris’in bu politikasını açıklayabilmek için Dördüncü Cumhuriyetin zayıf ve istikrarsız siyasal yapısı içerisinde öne çıkan savunma ve dışişleri bürokrasileri arasında bürokratik siyaset modeli çerçevesinde cereyan eden iç mücadeleye odaklanmaktadır. Bu mücadelede Savunma Bakanlığı bürokrasisinin galip gelmesinde bir dizi bölgesel gelişme etkili olmuş ve sonuçta Fransa, Mısır’a yönelik ortak askerî müdahalenin planlanmasında öncü bir rol oynamıştır.