Методичні аспекти досліджень процесів функціонування і управління структурною динамікою перспективної системи радіолокаційної розвідки повітряного простору - Турінський О.В.; Демідов Б.О.; Гриб Д.А.; Тютюнник В.О.; Хмелевська О.О. (Системи озброєння і військова техніка)
У статті розглядаються методичні аспекти обґрунтування концептуальної побудови (конфігурації) перспективної системи радіолокаційної розвідки повітряного простору, що здійснюється в інтересах забезпечення виконання задач протиповітряної оборони, а також методичні аспекти дослідження процесу управління її функціонуванням і структурною динамікою в умовах зміни повітряної і сигнальноперешкодової обстановки. У якості перспективної системи радіолокаційної розвідки пропонується використовувати багатопозиційну радіолокаційну систему (БПРЛС), що складається з мережі територіальнорозподілених радіолокаційних засобів. Вважається, що БПРЛС має складатись з приймальних, передавальних і приймально-передавальних позицій, узгоджено керованих з центрального пункту управління, зв'язку, збору й обробки інформації про повітряну і сигнально-перешкодову обстановку. Це забезпечить виявлення і супроводження як випромінюючих, так і невипромінюючих повітряних об'єктів. Указується на необхідність адаптивного управління параметрами, структурою і режими роботи БПРЛС. Показано, що для автоматизації адаптивного управління у загальний контур управління необхідно вводити відповідні спеціальні програмні засоби, які забезпечать реалізацію методів адаптації на різних ієрархічних рівнях. У якості основних переваг БПРЛС виділяються її високі перешкодостійкість, інформативність, живучість, а також стійке супроводження траєкторій літальних апаратів. Відмічається, що для побудови перешкодостійкої і територіально-розподіленої БПРЛС потрібна реалізація як нових конструктивно-технологічних рішень, так і додаткова розробка специфічних методів обробки інформації та управління БПРЛС з комплексним врахуванням невизначеності у діях противника і впливу організованих радіоперешкод.