Międzynarodowa pozycja konkurencyjna Polski w handlu usługami ICT w latach 2010–2023: rynek UE versus rynki pozaunijne - Elżbieta Bombińska (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego)
Celem artykułu jest ocena międzynarodowej pozycji konkurencyjnej Polski w handlu usługami ICT. Przeprowadzono analizę porównawczą dotyczącą pozycji konkurencyjnej w handlu na rynku UE-27 oraz na rynku pozaunijnym, a także w wymianie z sześcioma krajami, które w 2023 r. były głównymi rynkami eksportowymi Polski w zakresie usług ICT. Badania objęły lata 2010–2023 i przeprowadzono je z wykorzys- taniem wskaźnika ujawnionych przewag komparatywnych, wskaźnika pokrycia oraz metody mapowania zaproponowanej przez Widodo. Badania dowodzą poprawy pozycji konkurencyjnej Polski w handlu usługami ICT na rynku UE, na rynku pozaunijnym, a także w obrotach handlowych z większością głównych odbiorców polskiego eksportu usług ICT. W całym analizowanym okresie pozycja konkurencyjna Polski w wymianie usług ICT była lepsza na rynkach pozaunijnych niż w wymianie wewnątrzwspólnotowej, a przeważająca część polskiego eksportu usług ICT jest obecnie kierowana do krajów trzecich.