Trzy aktorki w poszukiwaniu postaci - Kinga Gałuszka (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest próbą opisu trzech kobiecych kreacji aktorskich: Emily Watson w Przełamując fale, Isabelle Huppert w Pianistce i Kerry Fox w Intymności. Gałuszka charakteryzuje typy bohaterek i skupia się na opisie ich wyglądu fizycznego oraz technik wykorzystywanych w budowaniu postaci. Pisze o sposobach wykorzystania ciała, mimiki, gestów i ruchów, a także o ekspresji werbalnej i modulacji głosu. Watson w roli Bess można zaliczyć do takich filmowych prostaczków jak Joanna z filmu Dreyera czy Gelsomina z La Strady. Reżyser Pianistki twierdzi, że Huppert jest aktorką, która potrafi zagrać wszystko, bez angażowania uczuć, po prostu znakomicie je imitując. Jej bohaterka pozostaje zamknięta w małej szczelnej skorupce psychicznych i moralnych zahamowań, która raz po raz pęka, uwalniając skrywane emocje. Fox w Intymności gra dwiema osobowościami, dwiema twarzami swojej bohaterki: zwykłej sfrustrowanej żony, matki i aktorki w drugorzędnym teatrze oraz namiętnej kochanki, kobiety wyzwolonej i szczęśliwej. To, co łączy bohaterki, to pragnienie wyjścia poza granice wyznaczone przez los.