АНАЛІЗ ВПЛИВУ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ НА РОЗВИТОК СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - О. А. Бялковська; Я. C. Гук; О. О. Сікора; О. C. Бойко (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Доведено, що альтернативна енергетика може стати сталим вирішенням ряду проблем в енергетичній галузі в Україні. З огляду на проблеми, що постали перед об’єднаними територіальними громадами в період російської агресії та спричиненими періодами «блекауту», альтернативна енергетика є одним з найважливіших напрямків в розвитку територіальних громад. У статті досліджено теоретичні засади позитивного впливу альтернативної енергетики на розвиток сільських територій України, проблеми переробки побутових відходів та проблеми виникнення стихійних сміттєзвалищ на територіях сучасних ОТГ. За результатами проведеного аналізу показано переваги одного виду альтернативної енергетики над іншими. Оцінено динаміку рівня розвитку певних видів альтернативної енергетики, що популярні в Україні та вказано на їх перспективи розвитку. Метою роботи є обґрунтування можливостей та аналіз розвитку альтернативної енергетики, його позитивний та негативний вплив на розвиток сільських територій. Матеріал і методика досліджень. Теоретико-методологічною базою дослідження стали праці зарубіжних та вітчизняних науковців та практиків, що проводять дослідження у вказаному напрямку. Для розв’язання поставлених цілей та завдань використані такі загальнонаукові методи досліджень: статистичний, та порівняльного аналізу – для аналізу динаміки розвитку альтернативної енергетики, абстрактно-логічний – для формування теоретичного масиву інформації, припущень, формування висновків та пропозицій.