Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutumu ile Cinsel Öz-Yeterlilikleri Arasındaki İlişki - Nilüfer Tuğut; Goyarchin Mehdiyeva; Sevim Sarısoy (Advances in Women’s Studies)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ve cinsel öz-yeterlilik arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Örneklem büyüklüğünü hesaplamak için “G. Power-3.1.9.7” programı kullanılmıştır. Örnekleme araştırma kriterlerini karşılayan 216 kadın alınmıştır. Verilerin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve Cinsel Öz-Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, ANOVA, bağımsız örneklem t-testi, ve pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Yanılma düzeyi ise p,05) ancak Cinsel Öz-yeterlilik Ölçeği toplam puan ortalaması ile Kadınların Eşitlikçi Cinsiyet Rolü alt boyutu (r=0,274) ve Geleneksel Cinsiyet Rolü alt boyutu (r=0,256) puanları arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde, Evlilikte Cinsiyet Rolü alt boyutu (r=-0,221) puanı arasında negatif yönlü, düşük düzeyde ve Erkek Cinsiyet Rolü alt boyutu (r=-,308) puanı arasında negatif yönlü, orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir (p