Türkiye’de İdari Yargının Mevcut Durumuna İlişkin Gözlemler - Muhammed Göçgün (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi)
İdari yargı mercilerinin iş yüküyle idari yargıda hak arama özgürlüğünün ve bu kapsamda mahkemeye erişim hakkının etkili şekilde kullanımı arasında ciddi bir ilişki vardır. Söz konusu ilişki doğrultusunda idari yargıda görevli mahkemelerin her yıl çözmekle yükümlü oldukları uyuşmazlık sayısı ve bu uyuşmazlıkları ne kadar sürede çözdükleri, hukuk devleti olma yolundaki iddia ve hedeflerin gerçekçiliğini de gösterir. Bu noktada öncelikle idari yargının iş yükünü arttıran faktörler doğru şekilde ve gecikmeksizin tespit edilmeli, daha sonra ise bu sorunların çözümü için ilgili birimler tarafından hızlı ve kalıcı önlemler alınmalıdır. Çalışmada Türkiye’de idarenin yargısal denetiminin hukuk devleti standartlarına uygun şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği, idari yargı mercilerinin iş yükü bağlamında ele alınarak Adalet Bakanlığı istatistikleri ile Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) raporları doğrultusunda konuya ilişkin somut önerilere yer verilmiştir.