Otizmli Çocuklarda Sembolik Oyunun Dil Gelişimi ile İlişkisi - Gamze Alak (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Otizmli çocukların sembolik oyun ve dil alanında önemli yetersizlikleri bulunmaktadır. Bu iki alanın birbiri ile ilişkili olabilaceği düşüncesi çok sayıda çalışmanın araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışmada sembolik oyun ve dil gelişimi alanlarında yapılmış çalışmaların bulguları bir araya getirilerek otizmli çocuklarda bu iki alanın ilişkisi normal gelişim gösteren çocuklarla karşılaştırmalı olarak verilmektedir. Araştırmalarda bazı yöntem farklılıklarından dolayı, farklı bulgular ortaya çıktığı görülmekle beraber otizmli çocuklarda sembolik oyunun hem normal hem de gelişimsel gecikmesi olan akranlarından nitelik ve nicelik olarak daha geride olduğu fikri desteklenmektedir. Ayrıca sembolik oyun ve dil arasında ilişki olduğu fakat bu ilişkinin gücünde yöntem farklılıkların yanı sıra diğer faktörlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir