Dossier sobre els 10 anys de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern - Anna Buchardó Parra; Raquel Valle Escolano (Revista Catalana de Dret Públic)
Aquest dossier presenta els principals recursos normatius, jurisprudencials i bibliogràfics que enquadren la transparència, que en una gran majoria de normes espanyoles es troba unida al bon govern, un patrimoni del qual la Llei catalana de transparència (Llei 19/2014), que compleix una dècada de vigència, forma part. L’objectiu és mostrar el context jurídic i social en el qual s’ha desenvolupat la breu però interessant trajectòria d’aplicació d’aquestes normes, així com els principals reptes als quals governs i administracions públiques han de respondre, i exposar a la ciutadania els mecanismes que hi ha darrere de la presa de decisions, el destí dels recursos emprats o el seu funcionament en gestionar els seus interessos. El dossier s’estructura en cinc apartats, que, a partir d’una introducció, perfilen la transparència, el bon govern i l’open government, i presenten a continuació la normativa en matèria de transparència, alguns dels pronunciaments sobre els principals eixos que planteja la qüestió –ja sigui dels tribunals o dels consells de transparència–, una selecció d’informes i recomanacions que caldria identificar com a dret tou, i, finalment, recursos bibliogràfics útils sobre un tema sens dubte suggeridor i amb un llarg camí per desenvolupar.