آیا نوسانات بازدهی سرمایه‌گذاری در سهام متفاوت از نوسانات بازدهی سهام است؟ - محسن گل سرخ حق; مهدی ذوالفقاری; اصغر اصغرزاده; محمد قلی پور خطیر; محمد علی مظفری (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
بازده واقعی سرمایه‌گذاران در سهام نه تنها با بازده سهام ، بلکه با زمان و میزان جریان ورود و خروج سرمایه از آن‌ تعیین می‌شود. از این رو در پژهش حاضر بین دو مفهوم بازدهی سرمایه‌گذاران از سهام و بازدهی سهام تفاوت قائل شده‌ایم و برخلاف پژوهش‌های پیشین از بازدهی موزون به پول(بازدهی پول وزنی) به جای درصد تغییرات قیمت به عنوان معیاری برای اندازه‌گیری بازدهی سرمایه‌گذاری استفاده شده است. به منظور مقایسه‌ی نوسانات بازده سرمایه‌گذاران و بازدهی سهام، رفتار نوسانی آن-ها را بر روی شاخص کل بورس بررسی کرده‌ایم. در ادامه قابلیت امن و پوششی و اثر سر سرریز ریسک دلار را بر روی بازدهی سرمایه‌گذاران بررسی نموده و نتایج آن‌ را با بازدهی شاخص مقایسه کرده‌ایم. نتایج حاکی از آن است که میان نوسانات بازده سرمایه‌گذاران از سهام و بازده سهام تفاوت معناداری وجود دارد و نوسانات بازده سرمایه‌گذاران کمتر از نوسانات بازده سهام است. علت این مسئله این است که سرمایه‌گذاران بیشتر تمایل به نوسانگیری از جریان بازار دارند و در دوره‌های با نوسان بالا جهت کسب سود کوتاه‌مدت به بازار ورود کرده و در دوره‌های با نوسان کم از بازار خارج می‌شوند. بررسی مدل‌های نوسان شرطی نشان می‌دهد که بازدهی سهام دارای اثرات اهرمی قوی‌تر و ثبات و ماندگاری بیشتری در شوک‌های خود می‌باشد. در پایان یافته‌های تحقیق موید آن است که سکه طلا برای سرمایه‌گذاران دارای قابلیت امن و پوششی است و شواهدی مبنی بر وجود اثر سرریز ریسک از نرخ دلار بر روی بازده‌ی سرمایه‌گذاران وجود ندارد.