Dvije mjere siromaštva – različiti zaključci? Empirijska analiza determinanti financijskog siromaštva u Europi - Josipa Višić; Magda Lovrić (Elektronički Zbornik Radova Veleučilišta u Šibeniku)
Siromaštvo je složen fenomen čije suzbijanje zahtijeva temeljito razumijevanje njegovih determinanti, a njegovu definiranju, mjerenju i istraživanju moguće je pristupiti na različite načine. U tom smislu, u ovom radu pozornost se usmjerava na analizu determinanti financijskog siromaštva, relativno izraženog i promatranog na razini države. Ono što izdvaja ovo istraživanje od sličnih je korištenje dvije različite mjere siromaštva kako bi se detektirala eventualna volatilnost u dobivenim rješenjima, tj. kako bi se empirijski potkrijepila važnost pažljivog i objektivnog interpretiranja dobivenih rezultata i oblikovanja mjera za suzbijanje siromaštva. U provedenoj panel analizi korišteni su podaci prikupljeni iz baze Eurostat za 28 europskih zemalja, za razdoblje od 2012. do 2022. godine. Dobiveni rezultati pokazuju da se posebno oprezno treba pristupiti osmišljavanju mjera socijalne zaštite te donošenju zaključaka o utjecaju duga opće države na siromaštvo jer se smjer utjecaja i/ili statistička značajnost mijenjaju ovisno o korištenoj mjeri siromaštva. Rezultati vezani uz utjecaj BDP po stanovniku također pokazuju određenu razinu volatilnosti, dok se utjecaj razine nezaposlenosti u državi kao eksplanatorne varijable ne mijenja s promjenom mjere siromaštva. Ograničenja istraživanja uključuju fokus na europske zemlje i ograničen vremenski period, sugerirajući potrebu za daljnjim istraživanjima koja bi obuhvatila širi geografski i vremenski okvir te dodatne nezavisne varijable, posebno u vidu utjecaja specifičnih mjera socijalne zaštite te uvrštavanja faktora vezanih uz značajke stanovništva u pojedinoj državi.