Moralens kunst: Gisèle Sapiro og debatten om ytringsansvar og litteratur - Kjetil Ansgar Jakobsen (Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift)
Hva slags ansvar har en forfatter for de ytringer som hen signerer? I hvilken grad bør litteraturen være et moralsk og politisk frirom? Artikkelen presenterer og drøfter Gisèle Sapiros bok Peut-on dissocier l’ œuvre de l’auteur (2020, på svensk Kan man skilja verket från författaren, 2023) som gir en sosiologisk analyse av en rekke aktuelle kontroverser om kunst og moral, fra Céline, Heidegger og antisemittisme til dagens diskusjoner rundt kjønn og rasisme. Den plasserer boken innenfor en større debatt om litteratur, autonomi og ytringsansvar. Med utgangspunkt i Sapiros presentasjon av diskursene om estetisk autonomi og om «ytringsfrihet i kunsten», argumenterer artikkelen for at det er den førstnevnte som best får fram hva som står på spill i disse kontroversene. Estetisk autonomi betyr ikke å lukke kunsten for moralens språk. Kunsten står i et forskende og tenkende forhold til moralen, og bør derfor ikke vurderes ut fra moralske fasiter. Det å føle og tenke seg fram mot mulige alternative normverk ligger innenfor kunstens mandat. Dette betyr ikke, slik kulturradikalismen har antatt, at litteraturens moralske oppgave bare er «å sprenge grenser». Som artikkelen gir eksempler på, kan litteraturen like gjerne språkfeste ny moralsk sensibilitet.