Isparta İlindeki Elma Bahçelerinde Zararlı Olan İki Noktalı Kırmızıörümcek Tetranychus urticae Koch Populasyonlarının Bazı Pestisitlere Karşı Direnç Düzeylerinin İncelenmesi - Elvan Sökeli; Recep Ay; İsmail Karaca (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada elmanın yoğun olarak üretildiği Isparta ilindeki elma bahçelerinde zararlı olan iki noktalı kırmızıörümcek populasyonlarının bazı kimyasallara propargite, chlorpyrifos ve abamectin karşı direnç düzeyleri incelenmiştir. Bütün populasyonların bu ilaçlara karşı LC50 ve LC90 düzeyleri petri kabı – ilaçlama kulesi metodu kullanılarak belirlenmiştir. T. urticae Koch populasyonlarının propargite, chlorpyrifos ve abamectin’e karşı LC50 değerleri sırasıyla 137.69 – 295.07 μ l l-1 saf su, 70.99 – 1219.46 μ l l-1 saf su ve 6.41 – 15.13 μ l l-1 saf su olarak bulunmuştur. Elma bahçelerinden toplanan T. urticae populasyonlarının direnç oranı standart hassas populasyon GSS ile oranlanarak bulunmuştur. Populasyonların direnç oranları propargite için