Essential Oil Composition of Ferula Orientalis L. from Different Localities of Turkey and a Chemotaxonomic Approach - Ömer KILIÇ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma Türkiye’nin üç farklı lokasyonundan toplanan Ferula orientalis L. türünün uçucu yağ kompozisyonunun kemotaksonomik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, bitkinin topraküstü kısımları HS-SPME/GC-MS tekniği ile analiz edilmiştir. Sonuçta, Bingöl, Elazığ ve Malatya lokasyonlarından sırasıyla toplam yağ miktarları olan %92.2, %96.9 ve %96.3’ lük değerlerden 33, 29 ve 30 bileşen tespit edilmiştir. Tüm lokasyonlarda α-pinen, kamfen, β-pinen, sabinen, naftalen ve β-fellandren ana bileşenler olarak tespit edilmiş olup, tüm lokasyonlarda α-pinen ve β-fellandren en yüksek oranlarda [Bingöl (%28.4-%5.6), Elazığ (%35.5-%6.4), Malatya (%27.7-%7.4)] bulunmuştur. α-pinen ve β-fellandren F. orientalis ‘in kemotipleri olarak tespit edilmiştir