Keele lihtsustamise põhimõtted Soomes: mis on arekeel? - Minna Jaakola (Eesti ja Soome-ugri Keeleteaduse Ajakiri)
Artikkel annab ülevaate lihtsustatud keele põhimõtetest, lähtudes Soome keeleolukorrast. Arekeel ehk lihtne keel (sm selkokieli, ingl easy language, easy-to-read) ja selge keel (sm selkeä kieli, ingl plain language) on lähedased, aga siiski erineva tähendusega mõisted. Nende ühine eesmärk on olla keelelise suhtluse viis, mis on igale ühiskonnaliikmele võimalikult kättesaadav. Arekeel on selgest keelest lihtsam, olles mõeldud inimestele, kellele üldkeel ja ka selge keel on liiga keerulised. Eri riikides tehtud keelearendustöö näitab, et mõlema mõistega seotud aspektid on olulised. Siinne ülevaade keskendub üksnes arekeele kasutamise põhimõtetele. Soomes on arekeel olnud kaua aega kasutusel ja arekeeles avaldatakse ka eri tekste, peamiselt informeerivaid ja juhendavaid tekste, aga ka ilukirjandust. Ülevaade kõrvutab arekeele mõistet selge keele ja üldkeele mõistetega, tutvustab lühidalt arekeele uurimise ja arendamise seisu Soomes ning kirjeldab soome arekeele olulisemaid omadusi. Lõpuks arutletakse lühidalt selle üle, kas arekeelt on eraldiseisvana üldse vaja.