اثر ترکیبی تمرین تناوبی با شدت بالا و رژیم غذایی با محدودیت کربوهیدارت بر ترکیب بدن و آمادگی هوازی در بزرگسالان با وزن طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق: یک مرور نظام مند و فراتحلیل - فاطمه کاظمی نسب; نسیم بهزادنژاد (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad.)
مقدمه: شیوع چاقی و اضافه‌وزن در بزرگسالان روبه افزایش است که تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) و رژیم غذایی با محدودیت کربوهیدرات (CRD) ممکن است مداخله مؤثری برای بهبود ترکیب بدن و حداکثر اکسیژن مصرفی باشد. از این رو، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر ترکیبی تمرین تناوبی با شدت بالا و رژیم غذایی با محدودیت کربوهیدارت بر ترکیب بدن و آمادگی هوازی در بزرگسالان با وزن طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق است.روش کار: جستجوی جامع در پایگاه‌های اطلاعاتی پابمد، وب آو ساینس، جهاد دانشگاهی، مگیران و گوگل اسکولار برای مقالات منتشر شده تا ژانویه 2023 انجام شد. فراتحلیل برای بررسی اثر ترکیبی HIIT و CRD بر ترکیب بدن بزرگسالان انجام شد. تفاوت میانگین استاندارد شده (SMD) یا تفاوت میانگین وزنی (WMD) و فاصله اطمینان 95 درصد با استفاده از مدل اثر تصادفی محاسبه شد. نتایج: نتایج 13 مطالعه با 173 آزمودنی نشان داد که HITT و CRD سبب کاهش معنادار وزن بدن ]001/0P= ، 23/4-[، BMI ]001/0P= ، 14/1- [، درصد چربی بدن ]001/0 P=، 18/3-[، توده چربی بدن ]001/0 P=، 94/2- [در بزرگسالان با وزن طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق می‌شود. اما این دو مداخله باعث تغییر توده عضلانی ]8/0 P=، 1/0- [نمی‌شود.بحث و نتیجه گیری: استفاده از رژیم غذایی کم کربوهیدرات به همراه تمرینات تناوبی با شدت بالا می‌تواند منجر به کاهش وزن و بهبود ترکیب بدن در بزرگسالان با وزن طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق شود. همچنین این دو مداخله به صورت همزمان می‌تواند بر عملکرد هوازی اثرات بهینه‌ای داشته باشد.