Ukrzyżowany Mesjasz - Mirosław Wróbel (Wrocławski Przegląd Teologiczny)
W niniejszym artykule autor podejmuje zagadnienie ukrzyżowanego Mesjasza. Poszukuje on odpowiedzi na pytania: Czy idea Ukrzyżowanego Mesjasza obecna jest już w Starym Testamencie? Jakie znaczenie miał Krzyż Chrystusa dla Żydów, pogan i chrześcijan? W jaki sposób wspólnoty pierwotnego Kościoła przyjmowały fakt krzyżowej śmierci Chrystusa? Jak kształtował się kerygmat pierwotnego chrześcijaństwa, w którym wydarzenia paschalne miały decydujące znaczenie? Jakie jest przesłanie krzyża dla współczesnego Kościoła i świata? Artykuł składa się z dwóch części. W pierwszej części zostaje ukazana tajemnica ukrzyżowanego Mesjasza w kontekście Starego Testamentu. Druga część analizuje różne postawy wobec krzyża i ukrzyżowanego Mesjasza (żydzi, poganie, gnostycy, chrześcijanie).