Znižanje vsebnosti ergot alkaloida ergotamina v gojišču ob prisotnosti kvasovk - Marjeta RECEK; Tatjana ZAGORC; Peter RASPOR (Acta Agriculturae Slovenica)
Proučevan je bil vpliv ergotamina na rast kvasovk in njihova sposobnost odstranjevanja ergotamina iz gojišča. V kompleksnem gojišču z dodatkom ergotamin tartrata so bile kultivirane kvasovke Pichia anomala ZIM 83 in P. anomala ZIM 419 (izolata iz odpadne vode, iz proizvodnje ergot alkaloidov) ter kvasovka Torulaspora pretoriensis ZIM 3 (iz Zbirke industrijskih mikroorganizmov). Kultivacija na stresalniku je pokazala, da ergotamin ni imel inhibitornega vpliva na rast kvasovk in da se je njegova koncentracija v gojišču po kultivaciji znižala v enem paralelnem poskusu pri obeh izolatih. Nadalje je bila kvasovka Pichia anomala ZIM 419 kultivirana v 25 l mešalnem bioreaktorju, kjer se je koncentracija ergotamina v gojišču po 30 urah znižala za 30 %, kar kaže na razgradnjo. Analiza biomase in njenih izpirkov je pokazala, da se je del vezal v/na biomaso.