تحلیل عملکرد کسب‌وکارهای کوچک و متوسط زنان روستایی استان فارس - فاطمه بادزبان; کورش رضائی مقدم; مهسا فاطمی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
بهبود عملکرد کسب‌وکارهای زنان سهم زیادی در ارتقای کیفیت زندگی روستایی دارد. این تحقیق با هدف کلی تحلیل عملکرد کسب‌وکارهای زنان روستایی استان فارس انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق اعضای شرکت‌های حمایت از توسعه فعالیت‌های کشاورزی زنان در استان فارس در قالب سه شرکت در شهرستان‌های مرودشت، شیراز و استهبان با 3479 عضو بودند. حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول 269 نفر تعیین گردید. برای جمع‌آوری داده‌ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصین ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز مورد تأیید قرار گرفت و پایایی ابزار سنجش از طریق محاسبة ضریب آلفای کرونباخ تعیین گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه‌ی 24 و آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که توسعه‌ی فعالیت کارآفرینی به ترتیب در فعالیت‌های کشاورزی، صنایع دستی و تبدیلی و فعالیت‌های خدماتی بیشتر از فعالیت پرورش دام و طیور است. کسب‌وکارهای کشاورزی از نظر فعالیت کارآفرینی، اثربخشی ارتباطات، اثربخشی اطلاعات مربوط به کسب‌وکار، بکارگیری استراتژی‌های بازاریابی، تأثیر شبکه‌های اجتماعی مجازی، تاب‌آوری کسب‌وکار و تاب‌آوری فردی دارای وضعیت مطلوبی بوده‌اند، اما زنان دارای فعالیت پرورش دام و طیور نسبت به زنان در سه گروه کسب‌وکار دیگر وضعیت مطلوبی نداشته‌اند. با توجه به نقش مهم انواع کسب‌وکارها پیشنهاد می‌شود که سازمان‌های مربوطه، برگزاری کارگاه‌های آموزشی دوره‌ای در زمینه‌ی صنایع دستی و فعالیت‌های دامپروری را در فهرست برنامه‌های آموزشی زنان روستایی قرار دهند.