Nanomateryallerin Endodontide Kullanımı - Bağdagül Helvacıoğlu Kıvanç; Mügem Gürel Ekici; Şadihan Kurt (Acta Odontologica Turcica)
Nanoteknoloji, nano boyutlu yapıların üretimi ve kullanımını kapsayan bir alan olarak tanımlanmaktadır. Teknolojideki gelişmeler sonucunda nanomateryaller diş hekimliği uygulamalarında daha fazla kullanılır hale gelmiştir. Malzemeler nano ölçekli boyutlarda farklı ve gelişmiş özelliklere sahip olabilirler. Bu özelliklerinden faydalanılarak tıpta ve diş hekimliğinde teşhis veya terapötik amaçlı olarak kullanılmış ve umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Diş hekimliğinin her alanında kullanımı bulunan nanopartiküller, endodonti alanında da birçok amaçla kullanılmaktadır. Nanopartiküller, antibakteriyel özellik göstermeleri nedeniyle kök kanal tedavisinde kullanılan birçok materyale eklenebilir. Patlarda, obturasyon ve dolgu materyallerinde, kök onarım malzemelerinde, kanal içi ilaç veya dezenfeksiyon materyallerinde, dental enstrümanların kaplanmasında, pulpa rejenerasyonunda ve yapıların nano-test edilmesinde nanoteknolojiden faydalanılabilir. Yapılan çalışmalarda nanoteknolojinin, endodontiyi de içeren diş hekimliği alanına birçok yeni malzeme ve teknik getirdiği görülmektedir. Nano diş hekimliği sürekli gelişmekte olan bir alandır ve bu gelişmelerin endodontik tedaviyi de içeren dental tedavilerin başarısını artıracağı düşünülmektedir. Bu makale, nanoteknoloji ve nanomateryallerin endodonti uygulamalarındaki kullanımını tartışmakta ve örnekleriyle birlikte sunmaktadır.