Etkinlikleri Yönünden Çay Atığı İle Ahır Gübresi ve Değişik Kimyasal Gübrelerin Karşılaştırılması - A. Cihat Kütük; Süleyman Taban; Halil Samet; Burhan Kacar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, t ı n ve kil tekstüre sahip 2 farkl ı toprakta yetiştirilen arpa bitkisinin geli şmesi üzerine çay at ığı ile ah ı r gübresi ve değişik kimyasal gübreler etkinlikleri yönünden kar şı laştı r ı lm ışt ı r. Bu amaçla, yürütülen sera denemesinde plastik saks ı lara 2000 g toprak konularak arpa bitkisi yeti ştirilmiştir. Toprağa; çay at ığı 1 ton/da , ah ı r gübresi 1 ton/da , azot 8 kg N/da + fosfor 4 kg P/da , NP+ Fel 5 ppm Fe , NP+Fe2 10 ppm Fe , NP+ Znl 1 ppm Zn , NP+Zn2 3 ppm Zn , NP+Cul 1 ppm Cu , NP+Cu2 2 ppm Cu uygulanm ışt ı r. Arpa bitkisinin kuru madde miktar ı üzerine çay atığı n ı n etkisi killi toprakta daha belirgin olmu ştur. Ah ı r gübresi ve diğer kimyasal gübrelerle kar şı laşt ı r ı ld ığı nda çay atığı n ı n etkisi istatistiki yönden yeterli düzeyde önemli bulunmam ışt ı r. En yüksek kuru madde t ı n tekstürlü toprakta NP+Zn2 uygulamas ı nda elde edilmiştir. Varyans analiz sonuçlar ı uygulanan işlemlerin t ı n tekstürlü toprakta arpa bitkisinin azot, fosfor ve çinko; kil tekstürlü toprakta da azot, fosfor, demir ve çinko kapsamlar ı üzerine önemli etki yapt ığı n ı göstermiştir. NP uygulamas ı na göre NP ile birlikte Znl ve Zn2 uygulamalar ı deneme bitkisinin P kapsam ı n ı önemli düzeyde azalt ı rken Zn kapsam ı n ı n önemli düzeyde artmas ı na neden olmuştur. Bu durum ZnxP interaksiyonu ile aç ı klanm ışt ı r.