Taşrada Çalışan Kamu Çalışanlarının Örgütsel Bağlılığının Çeşitli Değişkenler İle İncelenmesi Investigation With Various Differing The Organizational Commitment At Provincial Working Of Public Employees - Meltem Kılıklı; Mehmet Emin Ergün; İsmet Doğan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma kamu kesiminde taşra teşkilatı olan Akseki (Antalya) ilçesinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, kamu çalışanlarının demografik özelliklerinin ve içinde bulundukları sosyal çevrenin, onların örgütsel bağlılığı üzerinde etkisini belirlemeye yöneliktir. Araştırmada, kamu görevlilerinin örgütsel bağlılığını ölçmeye yönelik, Meyer ve Allen (1990) tarafından geliştirilen Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Anket, ilçedeki kamu kurumlarında yönetim, idari, eğitim, sağlık, güvenlik, adalet, teknik ve yardımcı hizmetlerde çalışan kamu görevlilerine uygulanmıştır. İlçedeki kamu kurumlarındaki kamu çalışanlarından tesadüfi örnekleme yöntemi ile toplamda 183 kamu çalışanı araştırmaya katılmıştır. Kamu görevlilerinin, demografik özelliklerine ve çalıştıkları ilçenin sosyal çevre özelliklerine göre; örgütsel bağlılıklarının farklılık gösterip göstermediği Mann-Whitney ve Kruskal-Wallis testleri ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, taşradaki kamu kurumlarında çalışan kamu personelinin örgütsel bağlılığı üzerinde çeşitli değişkenlerin etkili olduğunu ortaya koymuştur ve araştırma sonuçları kamu çalışanlarının kurumlarına örgütsel bağlılık düzeylerinin kararsız düzeyde olduğunu göstermiştir.