Зелена фіскальна політика: європейський досвід впровадження екологічних податків і Україна - M. F. Anisimova; A. S. Verbitskyi (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті аналізуються концепція зеленої фіскальної політики, що передбачає використання податкових інструментів для сприяння екологічно сталому розвитку, історія впровадження та основні принципи екологічного оподаткування в європейських країнах – Німеччині, Швеції, Данії. Особливу увагу приділено механізмам стимулювання бізнесу та населення до зменшення викидів парникових газів та переходу на відновлювані джерела енергії. Вивчаються різноманітні підходи до екологічного оподаткування, а саме: введення податків на викиди вуглецю та використання природних ресурсів, а також програми субсидій і податкових знижок, які сприяють зеленому переходу. Акцентується, що досвід Європи у впровадженні екологічних податків є прикладом для інших країн, що прагнуть до високих екологічних стандартів та сталого розвитку.