Avrupa Topluluğu’nda Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları ve Son Gelişmeler - Ayşe Saadet Arıkan (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Fikri ve smai mülkiyet haklar ın ı n (FSH) korunmasuun arkası nda yatan neden,yaratıc ı n ı n, _yatırımc ı nın ve tophum ı n yaman ç ıkarları arası nda bir denge sağlamaktır.Bu denge; yaratı cı lara ödül olarak inhisari yetkiler tanı naıyık, toplum lehine bu_vatkilere istisnalar getirilerek ve ayn ı zamanda topluma, süreleri suurlannuş da olsa,bu inhisari vetkilere saygı gösterme _yükümlülü ğü getirilmek suretiyle sağlanmaktadı r.Devletler yukarda sözü edilen yakla şım çerçevesinde FSHn ı n korunmasın ıherzaman teknolojik ve kültürel geli şmelerinin bir aracı olarak görmüşler ve koumay ıülkeye' s ın ı rları içerisinde bahşetmişlerdir. Bu iilkesellik yakla şım ı nedeniyle buhakların kapsam ı „vüresi, inhisarîliği bakımından firklı ulusal kurallar var olmuş ve buhusus ,FSHn ın en çarpı cı özelliği olmuştur. FSH konusunda ulusal kuralları nveknesaklaştı rdmadığı bir Avrupa Toph ı hığunda (AT) fUrkhl ı klarm ınevcudiyeti buhaklara konu olan malları n serbest dolaşım ı açısından, hiç kuşkusuz büyük bir tehlikeohışturacak niteliktedir.Bu makale Arnin, mallar ı n serbest dolaşım ı , rekabet hukuku ilkeleri gibi hayatikuralları ile FSHnı n ülkerellik, inhisarilik ilkelerinin gerek Kt ıructc Anlaşmahükümleri, gerek Divan kararları aracı lığı ile nası l bağdaşyr hale getirildiği sorusunabir cevap niteliğini taşımaktadı r.