Актуальні проблеми оперативного мистецтва Повітряних Сил в сучасних умовах - Г.С. Степанов; П.В. Оріховський (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Проведений аналіз локальних війн та збройних конфліктів сучасності, визначено, що провідна роль у них відводиться угрупованням повітряного нападу, які здатні вирішувати не тільки оперативні, а й стратегічні завдання. В статті визначено, що боротьба в повітрі набуває актуальності, в той же час, заходи для підвищення ефективності протиборства у повітрі мають практичну спрямованість, яка полягає у розробці нових та модернізації існуючих засобів збройної боротьби, а також удосконаленні способів і тактичних прийомів застосування цих засобів, що призводить до переходу від оперативного мистецтва до тактики. Розглянуто проблемні питання, застосування Повітряних Сил, наведені погляди щодо розвитку оперативного мистецтва, форм застосування Повітряних Сил з урахуванням сучасних тенденцій ведення збройної боротьби.