Prawo do poufności pacjenta w zawodzie ratownik medyczny - Katarzyna Kowalik (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
W artykule przeanalizowano i zbadano relacje pomiędzy wykonywaniem zadań zawodowych przez ratownika medycznego a prawem pacjenta do poufności medycznej. Celem analizy i badań jest szeroko pojęta edukacja osób należących do zawodu ratownik medyczny, a także przybliżenie obowiązków, jakie nakłada na nie prawo polskie. Zastosowano metody badawcze: analiza dokumentów, analiza indywidualnych przypadków, obserwacja i wywiad. Ukazano przykłady sytuacji, w których ratownik medyczny może posiąść informacje intymne o pacjencie. Wymieniono i opisano zdarzenia wyłączenia obowiązku zachowania tajemnicy informacji. Wyszczególniono okoliczności, w których ratownik medyczny informuje osoby trzecie o stanie zdrowia pacjenta bez jego wiedzy, a także z jego wiedzą i wyjaśniono okoliczności konieczności takiego postępowania. Zauważono, iż jest wiele regulacji w stosunku do ratownika medycznego, dotyczących obowiązku zachowania poufności medycznej, jednak są one umieszczone w różnych aktach oraz nie są kompletne. Stwierdzono, iż ratownik medyczny ma bezwzględny obowiązek do zachowania tajemnicy informacji związanych z pacjentem, o których dowiedział się, wykonując czynności zawodowe.