Traktörlerde Kumanda Organları Yerleşim Özelliklerinin TSE Standardına Uygunluğunun Belirlenmesi - Derya Koçtürk; Ayten Onurbaş Avcıoğlu (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada tarımsal üretimde en önemli mekanizasyon araçlarından olan traktörlerin kumanda organları yerleşim ölçüleri TSE standardıyla karşılaştırılmıştır. Materyal olarak Türkiye tarımında kullanılan başlıca traktör modelleri seçilmiştir. Kırsal kesiminde çokça kullanılan 10 ayrı traktörün oturak ve kumanda organlarına ait TSE 3478’de verilen değerler ölçülerek belirlenmiştir. Bu traktörler TSE standardı ile karşılaştırılıp hangi boyutların standartlara uyduğu açıklanmış ve karşılaştırma sonuçları her traktör için uygun boyut yüzdesi olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda; materyal olarak seçilen traktörlerin % 70’nin, kumanda alanı ölçüleri açısından % 60-80 arasında TSE standardına uyduğu belirlenmiştir