کاربرد روش فراترکیب و دلفی در شناسایی مؤلفه ها و پیامدهای کارآفرینی دیجیتال - حسین دیده خانی; روح اله علیزاده; محمدشریف شریف‌زاده; روح اله سمیعی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
با توجه به رشد کارآفرینی دیجیتال و همچنین عدم مطالعه نظام‌مند درباره مؤلفه‌های آن و کمبود تئوری موجود، شناسایی مؤلفه‌های آن از اهمیت بالایی برخوردار است، اما پژوهشی که مؤلفه‌های کارآفرینی دیجیتال را مورد مطالعه قرار داده باشد، در کشور ما کمتر ارائه شده است. بنابراین هدف این پژوهش با توجه به نو بودن موضوع کارآفرینی دیجیتال در ایران، ارائه مؤلفه‌ها و پیامدهای کارآفرینی دیجیتال می‌باشد. به این منظور این پژوهش در دو فاز صورت گرفته است. فاز اول با استفاده از روش کیفی فراترکیب به شناسایی مؤلفه‌های کارآفرینی دیجیتال پرداخت و در فاز دوم مؤلفه‌های شناسایی شده با نظر 13 نفر از خبرگان با روش دلفی نهایی شد. خبرگان از اعضای اساتید گروه کارآفرینی دانشگاه آزاد علی‌آباد‌کتول، کارآفرینان و مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان تشکیل شده است و به صورت نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده‌اند. در نهایت با برآیند دو فاز و سنجش پایایی مؤلفه‌های به دست آمده با نظر خبرگان و استفاده از شاخص کاپا شش مؤلفه کسب و کار دیجیتال، مهارت‌های دیجیتال، شرایط مالی، نوآوری، ریسک و فرهنگ کارآفرینانه به همراه پیامدهای کارآفرینی دیجیتال شناسایی گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که کارآفرینی دیجیتال منجر به امکان کار تمام وقت و همکاری از راه دور، افزایش سرعت و دقت، کاهش هزینه‌ها، ایجاد ارزش، بهبود عملکرد، رشد سهم بازار و غیره می‌گردد.