Hører jeg til her – fortsatt? Identitet og sårbarhet som eldre arbeidstaker - Anne Skevik Grødem; Hege Sofie Hesselberg (Søkelys på Arbeidslivet)
I mangfoldsarbeidet pålagt bedrifter gjennom aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP) er alder utelatt som mangfoldsdimensjon. I denne kvalitative studien undersøker vi hvordan ulike prosesser på arbeidsplassen former identiteten til seniorarbeidstakere. Funnene viser at seniorer, på lik linje med minoritetsgrupper, opplever identitetstrusler, særlig i form av «tilhørighetstvil» og «kategoriseringstrusler», som skaper usikkerhet om deres plass på arbeidsplassen og gjør dem sårbare for aldersbaserte stereotypier. For å håndtere dette benytter seniorer strategier som å tone ned alderen, insistere på at alder er irrelevant, eller vektlegging av sin erfaringsbaserte kompetanse. Dette antyder at mangfoldsarbeidet for minoritetsgrupper som arbeidsgivere er pålagt, også er relevant for seniorer.