Yeniden Kullanılabilir Ambalajların Sürdürülebilirlik Etkisi: İklimlendirme Sektöründe Bir Uygulama - Muhammed Murad Serbest; Mustafa Cahit Ungan (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde, sürdürülebilirliğin önemi hem çevresel kaygılar hem de artan tüketici bilinci nedeniyle öne çıkmıştır. Aynı zamanda, işletmeler yoğun rekabet ortamında kârlılıklarını sürdürme zorunluluğu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu kapsamda, yeniden kullanılabilir ambalajlar hem çevresel etkilerin azaltılmasına katkı sağlamakta hem de ekonomik bakımdan avantaj sunmaktadır. Çalışmada iklimlendirme sektöründe dünyanın önde gelen firmalarından olan Daikin’de yapılan bir örnek olay çalışması ile yeniden kullanılabilir ambalaj kullanımının işletmenin sürdürülebilirlik çalışmalarına katkısı ortaya konulmuştur. Yeniden kullanılan ambalaj miktarını belirlemek için önce üstel düzeltme yöntemi kullanılarak talep tahmini yapılmıştır. Daha sonra ise maliyet, karlılık ve başa-baş noktası analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler yeniden kullanılabilir ambalaj kullanımının işletmeyi kullanımının dokuzuncu aydan itibaren kara geçirdiğini, önemli finansal kazançlar sağladığını ve çevresel sürdürülebilirliği de desteklediğini göstermiştir. Bu çalışma sonucunda, işletme yöneticileri ve politika yapıcılar için öneriler geliştirilmiştir. Dönüşümlü ambalajların maliyet avantajları ve çevresel faydaları konusunda bilinçlendirme, dönüşümlü ambalaj kullanımını teşvik edecek kamu politikalarının geliştirilmesi, finansal destek programlarının oluşturulması, sürdürülebilir ambalajlara yönelik yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi, ambalaj süreçlerinde akıllı takip sistemleri ve geri kazanım teknolojilerinin uygulanarak süreçlerin daha verimli hale getirilmesi bu önerilerden bazılarıdır.