Домашнє насильство стосовно чоловіків: юридична невидимість чи реальність? - T. P. Pantaliienko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджується феномен домашнього насильства щодо чоловіків у контексті сучасної української та міжнародної правової системи. Автори звертають увагу на те, що попри формальну гендерну нейтральність українського законодавства, зокрема статті 126-1 Кримінального кодексу України та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», у правозастосовній практиці потерпілі чоловіки залишаються фактично невидимими. Аналіз судових рішень, статистичних даних, результатів досліджень і роботи гарячих ліній засвідчує, що чоловіки рідко звертаються по допомогу, зокрема через суспільні стереотипи, недовіру до правоохоронної системи та брак відповідної інфраструктури підтримки. Найбільш поширеними формами насильства щодо чоловіків є психологічне, фізичне та економічне, тоді як сексуальне насильство взагалі майже не фіксується в юридичній практиці.