«Letspillelig, populær og allikevel gedigen»: Musik for Hjemmet 1927–1930 - Lise Karin Meling (Studia Musicologica Norvegica)
Musikktidsskriftet Musik for Hjemmet (1927–1930) omfattet klaver- og orgelverk, romanser, korsanger, folkevisebearbeidelser og fiolin- og klaverarrangementer. Serien introduserte nye verk av norske komponister og resultater fra egne komposisjonskonkurranser i tillegg til biografisk informasjon om komponistene. Målet for serien var å spre kvalitetsmusikk til den norske befolkning. Hensikten med denne artikkelen er å utforske hvilke sjangre, stiler og komponister som passet «for hjemmet» på slutten av 1920-tallet. Metoden involverer en systematisk gjennomgang av serien, med kategorisering av verkene etter komponist, tittel og besetning. Samtidig analyserer artikkelen seriens struktur, redaktørenes estetikk og pedagogiske tilnærming og drøfter begreper som salongmusikk, hjemmet som kulturformidler og hvordan serien posisjonerte seg i sin samtid. Resultatene viser at serien innledningsvis la vekt på norske komponister, men skiftet i 1929 fokus mot den klassiske kanon. Avslutningen av serien kan tilskrives både økonomiske faktorer og mulige endringer i publikums musikalske preferanser.