КОНВЕРГЕНЦІЯ ТЕХНОЛОГІЙ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ІНДУСТРІЇ 5.0 - Олена Другова (Економіка та суспільство)
У статті досліджено роль конвергенції технологій у забезпеченні сталого розвитку підприємств в умовах Індустрії 5.0. Проаналізовано інтеграцію цифрових, біологічних та екологічних інновацій у виробничі процеси, визначено основні виклики та перспективи їхнього впровадження. Розглянуто ключові технологічні напрями, такі як штучний інтелект, Інтернет речей, блокчейн, біотехнології та відновлювані джерела енергії, що сприяють підвищенню ефективності використання ресурсів, оптимізації виробничих процесів і зменшенню екологічного впливу. Визначено основні проблеми впровадження конвергентних технологій, серед яких інфраструктурна та технологічна готовність підприємств, дефіцит кваліфікованих кадрів, відсутність єдиних регуляторних стандартів та недостатнє державне стимулювання. Запропоновано підходи до формування ефективних бізнес-моделей, які відповідають імперативам Індустрії 5.0 та сприяють довгостроковій конкурентоспроможності підприємств. Окреслено стратегічні напрями розвитку, що включають цифрову трансформацію, адаптивне управління, технологічну гнучкість та соціальну відповідальність як основні чинники успішного переходу до нової промислової парадигми.