BİR TARIM İŞLETMESİNDE CANLI VARLIKLARIN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ - Ercüment Okutmuş; Ummahani Kural (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Tarım sektöründe canlı varlık olarak adlandırılan iktisadi varlıklar doğma, büyüme, olgunlaşma, üreme, yaşlanma ve ölüm gibi sürekli olarak biyolojik değişime uğramaktadırlar. Bu bakımdan tarım işletmelerinde canlı varlıkların muhasebeleştirilmesi diğer işletmelere göre farklı olmaktadır. Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) 41, Tarımsal Faaliyetler Standardı, tarım sektöründe yer alan canlı varlıkların bu özelliklerini dikkate alan muhasebeleştirme ve ölçüm ilkelerini benimsemektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı bir tarım işletmesinde canlı varlıkların nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiğini TMS 41 çerçevesinde göstermektir. Yapılan örnek uygulamada dönen varlık niteliğinde canlı varlıklar için 16 no’lu hesap grubunun, duran varlık niteliğindeki canlı varlıklar için 21 no’lu hesap grubunun kullanımı uygun görülmüştür