Besi Süresinin İvesi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi - M. Emin Vural; Nihat Tekel; H. Deniz Şireli (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma Diyarbakır’da bulunan Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü koyunculuk işletmesinde 2005 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 2005 yılında doğan ve farklı sürelerde besiye tabi tutulan İvesi erkek kuzuların besi performansı ile kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme kuzularına sütten kesime kadar analarından ayrılmadan yem verilmiş ve 2 aylık yaşta sütten kesilmişlerdir. Her birinde 15, 16 ve 14 baş erkek kuzu bulunan gruplara sırasıyla 60 BS60 , 75 BS75 ve 91 BS91 günlük entansif besi uygulanmıştır. Besi gruplarının besi sonu canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla; 36.07±1.64, 39.07±1.13 ve 42.11± 1.50 kg olarak tespit edilmiş ve BS60 grubu ile BS91 grubunun besi sonu canlı ağırlık ortalamaları arasındaki fark önemli P < 0.05 bulunmuştur. Gruplarda karkas randımanı yukarıdaki sırayla; % 47.41±0.677, 51.63±0.869 ve 50.13±0.294 olarak tespit edilmiştir. Grupların günlük ortalama canlı ağırlık artışı sırasıyla; 0.26±0.018 0.24±0.007 ve 0.22± 0.016 kg ve 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen konsantre yem miktarı yem değerlendirme sayısı ise 5.410, 5.635 ve 6.160 kg olmuştur