Kışlık Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Azot Etkinliklerinin Belirlenmesi - Bekir Atar; Zeliha Küçükyumuk; Burhan Kara (Journal of Agricultural Sciences)
Tarımsal üretimde istenen verim düzeyine ulaşmada önemli bir faktör olan azot N gübrelemesinin etkin bir şekilde yapılabilmesi sürdürülebilir verim ve çevre kalitesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma, kimi ekmeklik buğday çeşitlerinin azot etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla, Süleyman Demirel Üniversitesi araştırma ve deneme alanında 2010-11 ve 2011-12 yıllarında, tekrarlamalı olarak kuru tarım koşullarında yürütülmüştür. Denemede dört ekmeklik buğday Adana-99, Bezostaja-1, Esperia ve Tosunbey çeşidi 0, 7.5 ve 12.5 kg N da-1 olacak şekilde 3 farklı N dozu kullanılarak karşılaştırılmıştır. Azot dozları, çalışmada incelenen özelliklerden geri kazanım etkinliği hariç tümünde etkili olmuştur. Uygulanan 12.5 kg da-1 N dozu, 7.5 kg da-1 N dozuna göre verim, protein içeriği ve tepki indeksini artırırken, agronomik ve fizyolojik etkinlik değerlerini azaltmıştır. En yüksek tane verimi ilk yıl 261.9 kg da-1 ile Esperia, ikinci yıl 211.1 kg da-1 ile Adana-99 çeşitlerinden elde edilmiştir. Tepki indeksi her iki yılda en yüksek Adana-99 çeşidinde olmuştur