Alohtone vrste insekata šumskih i dekorativnih drvenastih biljaka u Republici Srpskoj - Ljubodrag Mihajlović; Zoran Stanivuković (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu su prikazani rezultati dugogodišnjih proučavanja štetne alohtone entomofaune šumskih i dekorativnih drvenastih biljaka u Republici Srpskoj. Konstatovano je ukupno 17 introdukovanih vrsta insekata koje su prisutne na ovom prostoru, a mnoge od njih se smatraju invazivnim vrstama, odnosno vrstama koje agresivno zauzimaju nova staništa i ugrožavaju autohtone vrste. Od konstatovanih vrsta samo je jedna zoofaga – Harmonia axyridis (Pallas), dok su ostale fitofage. Od fotofagnih alohtonih vrsta sve predstavljaju značajne štetočine nekih šumskih i dekorativnih drvenastih vrsta biljaka, izuzev vrste Acanthoscelides pallidipennis (Motsch.), koja se razvija u semenu bagremca (Amorpha fruticosa L.). Bagremac je invazivna drvenasta korovska biljka poreklom iz Severne Amerika koja predstavlja veliki problem u plantažama topola i vrba. A.pallidipennis je potencijalni agens za biološko suzbijanje bagremca.