Varhaiskasvatuksen järjestäjät teknoarvokongruenssia rakentamassa: tieto- ja viestintäteknologian käytön ja digitaalisen osaamisen ohjaus kunnissa - Päivi Pihlaja (Journal of Early Childhood Education Research)
Artikkeli tarkastelee varhaiskasvatuksen järjestäjien roolia teknoarvokongruenssin rakentamisessa keskittyen siihen, miten kunnissa ohjataan digitaalista osaamista ja tieto- ja viestintäteknologian (TVT) käyttöä varhaiskasvatuksessa. Tutkimuskysymyksenä on selvittää, millaisia käytäntöjä kunnilla on teknoarvokongruenssin vahvistamiseksi ja digitaalisen osaamisen tukemiseksi. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, ja aineisto kerättiin 13 kunnasta, joissa haastateltiin 34 henkilöä, joiden arvioitiin parhaiten tuntevan tieto- ja viestintäteknologian käytön ohjauksen kunnissa. Kunnat valittiin aiemman digitaalisen osaamisen ohjaamisen perusteella. Tulokset osoittavat, että ohjauskeinot vaihtelevat kunnittain, vaikka myös yhteisiä piirteitä on löydettävissä. Ohjauskäytänteitä voidaan tarkastella kolmen eri näkökulman kautta: normien, ohjeiden ja linjausten; osaamisen lisäämisen sekä resurssien suuntaamisen kautta. Kaikkia kolmea tarvitaan teknoarvokongruenssin vahvistamisessa, mutta tutkimuksessa mukana olevissa kunnissa korostuu tarve kehittää organisaatiorakenteita ja rakenteisiin sidottuja henkilöstöresursseja. Tutkimustulokset kannustavat varhaiskasvatuksen järjestäjiä tarkastelemaan ohjauskäytänteitään ja suunnittelemaan paremmin toimivaa digitaalisen osaamisen ohjausta.