İmam Hatip Liselerindeki Suriyeli Öğrencilerin Din Eğitimi Sorunları: Çözüme Yönelik Nitel Bir Analiz - Ali Baltacı; Mehmet Kamil Coşkun; İsa Ceylan (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma,imam hatip liselerinde çalışan din dersi öğretmenlerinin görüşleridoğrultusunda, bu okullarda öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin din eğitimiderslerinde yaşadıkları sorunlara odaklanmaktadır. Ayrıca araştırma kapsamındadin dersi öğretmenlerinin, din derslerinde yaşanan sorunlara ilişkin çözümönerileri de sunulmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojikdesende tasarlanan bu araştırmada ölçüt ve kartopu örnekleme yöntemleri eşzamanlı olarak işe koşularak karma örnekleme yaklaşımı kullanılmıştır. Ankaraİlinin Altındağ, Mamak, Sincan, Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerindebulunan 17 imam hatip lisesinde çalışan 43 din dersi öğretmeni bu araştırmanınçalışma grubudur. Araştırma sonuçlarına göre; dilde, iletişimde, okul içinde veokul dışında yaşanan sorunların yanı sıra sosyal dışlanma ve önyargılartemaları altında belirlenen sorunlar söz konusudur. Öğretmenler için en önemlisorun kaynakları: Suriyeli öğrencilerin Türkçe bilmemesi ve diğerleriyleiletişim kuramamasıdır. Bu sorunların çözümü için öğretmenler, dil eğitimi,empati eğitimi ve uyum eğitimi ile Suriyelilere özel okulların açılmasınayönelik çeşitli öneriler sunmuşlardır. Din eğitimi literatüründe ilgili sorunaodaklanan bir çalışma olması ve ileride yapılacak çalışmalar için önemli verikaynağı oluşturması araştırmanın önemini artırmaktadır.