ایریسین: یک کاندید برای درمان افسردگی - لیلا حقیقی کفاش; مژگان آگاه هریس (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: ایریسین یک میوکاین است که در پاسخ به فعالیت فیزیکی از سلولهای عضلانی ترشح میشود. در سالهای اخیر ارتباط بین ایریسین و افسردگی مورد مطالعه قرار گرفته است.مواد و روشها: در این پژوهش، تعدادی از مطالعات موجود در زمینه ایریسین از طریق جستجوی الکترونیکی با واردکردن کلیدواژههای ایریسین و افسردگی در بانکهای اطلاعاتی نظیر Google scholar، Google و PubMed بین سالهای 1990 تا 2024 نقد و بررسی شدند.یافتهها: نتایج نشان داد که ایریسین از سد خونی- مغزی عبور میکند و منجر به فعالسازی برخی از مسیرهای درون‌سلولی میشود که با تغییر متابولیسم گلوکز از طریق مسیر گلیکولیز، چرخه کربس، گلیکوژن موجب بهبود علائم افسردگی میشود. همچنین، ایریسین موجب فعالسازی مسیر BNDF میشود که ممکن است برخی از تأثیرات ایریسین بر افسردگی را وساطت کند. نتایج مطالعات بر انسان نتایج قابل متناقض را در ارتباط با سطح ایریسین و افسردگی گزارش کردهاند.نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد اگرچه مطالعات در سطح سلول و مدلهای حیوانی بسیار امیدوارکننده هستند لیکن مطالعات در انسان نیاز به بررسیهای بیشتر دارند؛ از این رو، مطالعات بیشتر برای درک ارتباط بین ایریسین و افسردگی پیشنهاد میشود.