Półka filmowa 2022 - Agnieszka Tambor (Postscriptum Polonistyczne)
Artykuł prezentuje wybór polskich premier kinowych roku 2022. W tekście omówione zostały następujące tytuły: Anioły z Sindżaru, Apokawixa, F*cking Bornholm, Gry rodzinne, Noc w przedszkolu, Ostatni komers, Po miłość i Sonata. W związku z klimatyczno-ekologicznym tematem numeru przywołane zostały także starsze polskie filmy: Bankiet, Jasminum, Pokot, Wino truskawkowe. Autorka omawia wymienione produkcje z punktu widzenia, który może zainteresować zarówno cudzoziemców uczących się języka polskiego oraz poznających kulturę polską, jak i Polaków. Proponowane recenzje ukazują tło kulturowe oraz sytuują poszczególne realizacje w kontekście kulturowym i wobec innych dzieł. W tegorocznym zestawieniu szczególna uwaga poświęcona została aktorom występującym w omawianych filmach. Wspomniane produkcje są usytuowane także na tle historycznym i osadzone w aktualnej sytuacji geopolitycznej.