Mustafa Kemal Paşa Ve Harf İnkılâbı - Esin TÜYLÜ TURAN (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı Devleti'nde dilde sadeleşme ve reform çalışmaları başlamıştır. Arapçanın Türkçe ifadeleri karşılayamaması ve gramer farklılıkları nedeniyle Arapçada reform çalışmaları düşünülmüş olsa da Kuran yazısı olması nedeniyle bu çalışmalar başlamadan sona erdi. Zaman içerisinde yeni alfabe de dâhil olmak üzere dil reformu konusunda farklı düşünceler ortaya atıldı ve farklı çalışmalar yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından bu çalışmalar, Reis-i Cumhur Mustafa Kemal Paşa'nın öncülüğünde hız kazandı. Beklenen harf inkılâbı 1 Kasım 1928 tarihinde TBMM'de kabul edilen kanun ile gerçekleşti. Bu çalışma ile Osmanlı'dan Cumhuriyet'e harf inkılâbına giden süreç ele alınacaktır.