Primena mera zaštite u obolelim šumskim objektima - Vladimir Lazarev (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Otkrivanje štetnih agenasa predstavlja preduslov za aktivnosti koje slede. Pri utvrđivanju štetnih uticaja na stabla i druge proizvode šume šumarski stručnjaci za planiranje gazdovanja šumama treba da nepristrasno, na osnovu ekonomskih i socijalnih parametara, razmotre mogućnosti izmena u gazdovanju. Iako određene aktivnosti mogu redukovati uticaj štetnih faktora, primena mera zaštite u gazdovanju šumama može pomoći da se umanje problemi usled delovanja štetnih agenasa u toku uređajnog perioda i vremena ophodnje. O svim ovim postupcima govori se u ovom radu.