Teknologien vil redde klimaet!<subtitle>Annerledeslandet Norge og holdninger til norsk klimapolitikk i fire samfunnsgrupper</subtitle> - Åsta Dyrnes Nordø; Gisle Andersen; Christine Merk (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Faren for folkelig motstand preger i økende grad debatten om hvilke virkemidler som skal brukes for å nå målsettingene om betydelig reduksjon i klimagassutslipp. Samtidig har det i mange tiår vært tverrpolitisk konsensus om at utvikling av ny teknologi vil være avgjørende for å kunne løse klimautfordringene. Komparative surveyundersøkelser viser at nordmenn har en markant større tro på at ny teknologi skal løse klimaendringene, sammenliknet med befolkningen i andre europeiske land. Et konkret eksempel på en slik teknologi er karbonfangst og lagring (CCS). I denne artikkelen diskuterer vi årsaker til at CCS har så bred politisk støtte. Vi bruker surveydata for å studere variasjon i støtte til CCS og faktorer som kan forklare variasjon i denne støtten hos fire grupper med ulik samfunnsfunksjon: borgere, folkevalgte, byråkrater og journalister. CCS har stor støtte i alle fire grupper, men borgerne og de folkevalgte er noe mer skeptisk enn byråkrater og journalister. Mønsteret for hva som påvirker støtten til CCS er imidlertid likt for de fire gruppene: Jo mer teknologioptimist, jo mer positiv til CCS som virkemiddel. Vi diskuterer teknologioptimismens rolle i norsk klimapolitikk og årsakene til at vi finner så stor grad av politisk konsensus på tvers av grupper med ulike samfunnsfunksjoner.