WPŁYW ZJAWISKA STRESU NA PROCESY POZNAWCZE, W KONTEKŚCIE ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO - А. Щигель (Естетика і етика педагогічної дії)
Niniejszy artykuł porusza problem wpływu stresu, związanego z zarządzaniem w kryzysie, na procesy poznawcze zarządzającego. Reakcja stresowa, nieodłącznie związana z działaniem w sytuacjach trudnych, wpływa na wiele aspektów funkcjonowania ludzkiej fizjologii i psychiki. Będąc pod wpływem presji i napięcia psychologicznego, człowiek funkcjonuje w trybie ogólnej mobilizacji, ograniczonych zasobów i możliwości przetwarzania informacyjnego, ukierunkowanych na przetrwanie w sytuacji zagrożenia. Zmieniają się sposoby przetwarzania informacji, tendencja do podejmowania ryzyka, funkcjonowanie uwagi, oceny sytuacji i podejmowania decyzji. Skuteczny manager, musi się więc zmierzyć nie tylko z problemem – kataklizmem, wojną, epidemią, ale także z wpływem osobistego stresu, potrafić nim dobrze zarządzać tak, aby wykorzystać jego zasoby, jednocześnie stale mając n a uwadze jego potencjalny, negatywny wpływ na działanie w kryzysie.