Okul Yöneticilerinin 19. Milli Eğitim Şurası Kararları ve 29026 Sayılı Yönetmelik Çerçevesinde Okul Yöneticilerinin Atanması ve Değerlendirilmesine İlişkin Görüşleri - Beyza Himmetoğlu; Coşkun Bayrak; Damla Ayduğ (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu çalışmada, 19. Milli Eğitim Şurasında eğitim kurumları yöneticilerinin atanması ve değerlendirilmesine ilişkin alınan kararlar ile 29026 sayılı yönetmelikle eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmeleri konusunda yapılan değişikliklere ilişkin okul yöneticilerinin görüş ve önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden du¬rum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu toplam 11 okul müdür ve müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, okul yöneticilerinin, yönetmeliğe ilişkin görüşlerinin; yönetmelikte nesnel bir sistem getirmemiş olması ve değerlendirme ölçütlerinin belirgin olmaması gibi nedenlerle genellikle olumsuz olduğu görülmüştür. 19. Milli Eğitim Şurasında alınan kararları ise liyakati ve süreç değerlendirmesini ön plana çıkarması gibi nedenlerle olumlu buldukları, yine de değerlendirme ölçütlerinin daha belirgin ve nesnel bir şekilde ifade edilmesi gerektiğine vurgu yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.