Циркове мистецтво як об’єкт художньої рефлексії - O. Yu. Pozharska (Культура України)
Проаналізовано особливості висвітлення циркової тематики у творах художньої літератури та образотворчого мистецтва. Звернено увагу на близькість світу цирку світогляду та естетиці багатьох художників, письменників і поетів, котрі використовують цирк як ємну, багаторівневу, багатоаспектну метафору. Підкреслено, що відкритість цирку до різних видів мистецтва співзвучна з сучасними соціокультурними процесами, звернено увагу на позанаціональні преференції одного з найпопулярніших видів художньої творчості. Ключові слова: цирк, циркове мистецтво, образотворче мистецтво, живопис, графіка, художня література.