Mercimeğe Lens esculanta Moench Uygulanan Farklı Klor Tuzu ve Dozlarının Kimi İlk Gelişme Özelliklerine Etkisi - Ruziye Karaman; Muharrem Kaya (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, mercimekte Lens esculanta Moench farklı klor tuzlarının çimlenme ve fide gelişimi ile fide mineral içeriklerine etkileri araştırılmıştır. Denemede 3’ü yeşil Ankara Yeşili, Ceren ve Meyveci 2001 ve 3’ü kırmızı Çiftçi, Kafkas ve Özbek olmak üzere toplam 6 mercimek çeşidi kullanılmış olup, bunlara CaCl2, MgCl2 ve NaCl tuzlarının 0, 5, 10 ve 20 dS m-1 EC’lik dozları uygulanmıştır. Laboratuvar ve saksı denemeleri, tesadüf parselleri deneme deseninde üç tekerrürlü olarak 20±1 °C’de karanlık koşullarda çimlendirme dolabında yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre; hem çimlendirme testlerinde hem de saksı denemesinde kök uzunluğu dışında ele alınan tüm özelliklerde çimlenme oranı, çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi, fide boyu, fide kuru ağırlığı ile fide N, Na, K, Ca, Mg ve Cl içeriği uygulamalar arası farklılıklar ile interaksiyonlar istatistiki yönden P≤0.01 düzeyinde önemli bulunurken; farklı klor tuzlarındaki doz artışı ile çimlenme oranı ÇO , çimlenme indeksi Çİ , fide boyu FB , kök uzunluğu KU , fide kuru ağırlığı FKA ile fidelerin azot N , kalsiyum Ca , magnezyum Mg ve potasyum K içerikleri azalmış; ortalama çimlenme süresi OÇS , sodyum Na ve klor Cl içerikleri artmıştır. Sonuç olarak, Meyveci 2001 ve Çiftçi çeşitlerinin tuz toleransları daha yüksek bulunmuştur